Negroni Beefeater Gin, Campari, Cinzano

Negroni

Drink, ktorého história siaha až do roku 1919, keď v miestnej kaviarni sedel gróf Negroni Camillo, ktorý si vyžiadal od barmana svoj obľúbený “americký gin”, barman však túto prípravu drinku obohatil a vznikol tento fantastický drink.

Old Fashioned Four Roses Bourbon, Bitters, Cukor

Old Fashioned

Pôvod tohto cocktailu siaha tak ďaleko, že je ťažké dôverovať každému, kto tvrdí, že ho vytvoril. Pôvodný nápoj bol výstižne pomenovaný Whisky Cocktail, pre svoju jednoduchosť a jednotnosť až do konca 18. storočia. V tomto čase recept pozostával z niečoho podobného tomu, čo si vychutnávame dnes. Kocka cukru zvlhčená bitters a spojená niekoľkými blokmi ľadu. Potom sa pohár zaleje americkou whisky. Až do roku 1880 ho Chicago Tribune vytlačilo a definovalo ako „Old Fashioned“. Názov bol inšpirovaný mnohými pijanmi, ktorí odmietli zmeniť časy a objednali si svoje nápoje staromódnym spôsobom; whisky, cukor, voda a bitters.

Espresso Martini Czechoslovakia Vodka, Kahlúa, Espresso, Cukrový sirup

Espresso Martini

Nápoj, ktorý dnes poznáme ako Espresso Martini, začal život oveľa skôr nazvaný ako Vodka Espresso. Vytvoril ho v roku 1983 Dick Bradsell v Soho Brasserie v Londýne pre zákazníka, ktorý požiadal o drink, so slovami „Wake her up, and f**k her up.“ Keď sa ho pýtali, ako ho v ten deň napadol taký cocktail, Dick povedal: „Kávovar v Soho Brasserie bol hneď vedľa stanice, kde som podával nápoje. Bola to nočná mora, pretože všade bola káva, takže na mysli bola iba káva. A vtedy to celé bolo o vodke - všetci ju pili. “

Cosmopolitan Czechoslovakia Vodka, Pomarančový likér, Brusnicový džús, Limetová šťava

Cosmopolitan

Barová legenda “Dale DeGroff” sa stretol s Cosmopolitanom na Fog City Diner v San Franciscu. Na začiatku 90-tych rokov v Manhattane začal zdokonaľovať svoj vlastný recept v “Rainbow Room” pridaním svojej teraz podpísanej horiacej pomarančovej kôry ako ozdoby. Počas večierku spoločnosti Sony Grammmy v “Rainbow Room” asociovaná tlač fotografovala Madonnu, ktorá popíjala "Dale" Cosmopolitan a dala ju do tlače s titulom „Madonna pije Cosmopolitan vo svetoznámej Rainbow Room.“ Časopis New York Magazine pripisoval Dale-a ako vynálezcu nápoja, nasledovali ďalšie publikácie a bol požiadaný, aby ho predstavil na niekoľkých televíznych staniciach. Kariéra “Dale de Groffa” sa rozbehla aj vďaka tejto publicite je to práve “Dale”, ktorý sa stále drží v styku s cocktailom Cosmopolitan. Dale nikdy netvrdil, že vynašiel Cosmopolitan. Vo svojej vlastnej knihe z roku 2002 „Craft of the Cocktail“ vysvetľuje, že nevynašiel Cosmopolitan: „To, čo som urobil, bola popularizácia receptu, ktorý sa stal štandardom.“

Margarita Olmeca Tequila, Pomarančový likér, Limetová šťava

Margarita

Margarita je španielske slovo pre sedmokrásky. Margarita, ktorá je súčasťou tradičných cocktailov, sa v jej pôvode skladá z troch ingrediencií - tequily, pomarančového likéru a limetovej šťavy. Podáva sa v pohári V-shape so soľou na okraji alebo sa soľ dáva na ľad do double rock glass. Cocktail margarita je jednoducho daisy na báze tequily - štýl nápoja vyrobeného z citrusovej šťavy, sladeného sirupom alebo likérom a obohatený základným liehom, ktorý siaha až do viktoriánskych čias. Daisy bola kategória obľúbeného cocktailu na začiatku 20. storočia, v ktorej je opísané vydanie časopisu Albuquerque Journal z 19. júla 1939.

East Side Žufánek Borovička, Limetová šťava, Cukrový sirup, Uhorka, Mäta

East side

Cocktail z borovičky? Áno, presne takto znelo zadanie na maturitnú skúšku. V jeden pracovný večer, keď som ešte brigádoval, prišiel k nám do baru barman z Londýna. Bol to kamoš vtedajšieho šéfa a stal sa aj mojim ✌️. Počas debát o Londýne, momentálnych trendoch a možnom smerovaní barovej a cocktailovej kultúry vo svete sme sa dostali aj k môjmu zadaniu. A on mi otvorene povedal: “Skús urobiť South Side, ale vymeň gin za borovičku”. Mne sa to zapáčilo, a keďže sme boli na východe, tak som tomu prispôsobil aj názov - East Side. Nech sa páči, na zdravie!

Dauiqiri Havana Club, Limetová šťava, Cukrový sirup

Daiquiri

Daiquiri úzko súvisí s cocktailom Chanchanchara, ktorého história siaha do 19.storočia. Ide o mix kubánskeho rumu, limety, medu a vody. Tvorba drinku Daiquiri sa pripisuje Jenningovi Stocktonovi Coxovi, ktorý viedol jednu z prvých prieskumných výprav pre ťažbu železnej rudy na Kube. Cox a jeho tím pracovali v pohorí Sierra Maestra na juhovýchodnom pobreží. Cox požiadal, aby každý z nich dostal mesačný prídel miestnej, Bacardi Carta Blanca. Všimol si, že kubánski robotníci často miešajú Bacardi so svojou večernou kávou, a tak začal experimentovať aj on sám. Počas jedného stretnutia sa pustili do prípravy nápoja z prísad, ktoré mal Cox v ruke: rum, limeta a cukor. Výsledok bol úžasný.

Cuba Libre Havana Club, Coca-Cola, Limeta

Cuba Libre

Rovnako ako pri iných cocktailoch, Cuba Libre (slobodná Kuba) má tiež viacero verzií o svojom vzniku. Bacardi Rum bol v čase vzniku cocktailu dominantnou značkou rumu a najčastejšie sa nápoj stotožňuje práve s ňou. Počas obdobia vojenských zásahov si dvaja Američania otvorili bar s názvom The American Bar na Neptuno Street medzi mestami Consulado a Prado v Havane. Štamgastami podniku boli výlučne americkí vojaci a americkí civilisti, ktorí pracovali v rôznych vládnych úradoch v Havane. Fausto Rodriguez hovorí: "V roku 1899 som bol zamestnaný ako hlásateľ v kancelárii signálneho zboru armády USA. Spriatelil som sa s američanom, ktorého priezvisko bolo Russell (jeho krstné meno si nepamätám). Pán Russell ma pravidelne brával do American Bar, kde sme pili Bacardi Rum a Coca-Colu." Počas americkej intervencie mali slová Cuba Libre - čo znamenalo Slobodná Kuba - osobitý politický význam, ktorý používali Kubánci a Američania na Kube. Zdalo sa úplne prirodzené, že si americkí vojaci vybrali a použili tento populárny slogan na nápoj, ktorý považovali za domáci - Cuba Libre, zložený z rumu Bacardi a Coca-Cola. Názov sa rýchlo uchytil a používa sa dodnes." Toto vyhlásenie bolo použité pánom Bacardim v reklame v 60. rokoch a Rodriguezov príbeh bol citovaný v knihe Charlesa A. Coulombeho.

Gin & Tonic Beefeater Gin, Kinley Tonic, Limeta

Gin & Tonic

Presný pôvod G&T sa stráca v hmle času. Gin (alebo aspoň borievkový lieh na báze obilia) sa pil z lekárskych dôvodov už od 16. storočia. Chinín, štipľavý extrakt z kôry, ktorý dodáva toniku jeho charakteristickú horkosť, sa proti malárii používal ešte skôr. Prvé známe toniká na báze chinínu boli uvedené na trh v 50. rokoch 20. storočia. Tonikum naberalo popularitu v britských kolóniách, no hlavne v Indii. Keď v roku 1870 uviedla na trh spoločnosť Schweppes svoje prvé karbonizované chinínové tonikum a označila ju za indickú tonickú vodu, popularita tonika vzrástla. Dámy a páni z Raj pili fenomenálne množstvo ginu. Aj preto sa pripisuje objav ginu a toniku Indii. V druhej polovici 19. storočia sa čiastočne pil aj preto, aby odvrátil maláriu.

Beton Becherovka, Kinley Tonic, Citrón

Beton

Obísť východoeurópsku verziu Gin & Tonic, a teda cocktail Beton, by bol jednoducho hriech. Český likér Becherovka vytvára v spojení s kvalitným tonikom výrazne bylinný a jemne korenistý drink. O Becherovke je známe, že je vhodným  alkoholom po jedle a slúži ako digestívum. Filip Stránský z pražského Anonymous bar hovorí: „Becherovku pijeme v rámci tradičného nápoja, ktorý nesie názov Beton. Prvýkrát zbadal svetlo sveta v roku 1967 a ide o twist na cocktail Gin & Tonic."

Aperol Spritz Aperol, Prosecco, Pomaranč, Sóda

Aperol Spritz

Tento aperitívový cocktail pochádza z konca 19. storočia, keď boli Benátky stále súčasťou rakúskej ríše. Počas tohto obdobia pili rakúski vojaci miestne benátske vína v krčmách, kde boli ubytovaní, ale často ich riedili vodou, aby dosiahli podobný obsah alkoholu ako pivo, na ktoré boli viac zvyknutí. Preto je Spritzer kombináciou rovnakých dielov bieleho vína a sódy. Vo Veneto sa Spritz Al Bitter vyrába z tradičných bielych vín z oblasti Veneto, Pinot Grigio, Soave alebo Prosecco. Použitý horký likér sa líši v závislosti od osobného vkusu, pričom Campari je najsuchší. Podľa spoločnosti Gruppo Campari sa vo Veneto konzumuje každý deň okolo 300 000 Spritzov, čo je viac ako 200 Spritzov za minútu.

Bentianna Spritz Bentianna, Prosecco, Sóda, Limeta

Bentianna Spritz

Vznik Bentianna bol inšpirovaný historickými nápojmi z kvaseného medu, ktorými si už v 15. storočí pripíjali keltskí králi po vyhratých bitkách alebo po narodení ich potomkov. Vďaka kombinácii vzácneho horca žltého a čistého horského medu sa zrodil výnimočný elixír, ktorého popíjaním si ľudia predlžovali život a zlepšovali náladu. Bentianna pochádza z čias Art Deco. Časy, kedy ľudia rozprávali svoje príbehy so šarmom a nádychom veľkoleposti. Elegancia, funkčnosť a nadčasovosť sa tak stali inšpiráciou pre nápoj BENTIANNA tak, ako ho poznáme dnes. Joseph Benjamin Benian študoval svoje rodinné pramene s veľkým nadšením. V rámci svojej kariéry v hotelierstve a bartendingu precestoval 61 krajín sveta. Učil sa, počúval ľudské príbehy a nechával sa nimi inšpirovať. To všetko pretransformoval do viacerých úspešných projektov a v r. 2012 napokon aj do receptúry dnešného nápoja BENTIANNA.

My pre Vás Bentianna pripravíme na štýl Spritz, kde ho zmiešame s proseccom, sódou a limetovou šťavou. Vzniká tak chutný drink s tónmi medov, vhodný na letné svadby či teambuildingy.

Bellini Prosecco, Broskyňové pyré

Bellini

Bellini vynašiel v roku 1948 Giuseppe Cipriani, hlavný barman v „Harryho bare“. Cipriani si vybral názov svojho kokteilu podľa ružovej farby svätej tuniky v renesančnej maľbe Giovanniho Belliniho. Nápoj sa stal v Benátkach sezónnou špecialitou „Harryho baru“, jedného z obľúbených miest Ernesta Hemingwaya. Obľúbený, až priam prenasledovaný bol aj celebritami ako Sinclair Lewis, Orson Welles, F. Scott Fitzgerald, Dorothy Parker a dodnes ho vyhľadáva čoraz viac celebrít. Neskôr sa stal veľmi populárnym v Harryho bare v New Yorku, najmä potom, čo francúzsky podnikateľ spustil obchodné cesty na prepravu bielej broskyňovej dužiny medzi Benátkami a New Yorkom.

Hugo Prosecco, Bázový sirup, Mäta, Sóda

Hugo

Nápoj v štýle Spritz, ktorý sa v angličtine správne vyslovuje “Ugo”, bol vytvorený v roku 2005 barmanom Rollandom „Ak“ Gruberom v jeho “San Zeno Wine and Cocktail Bar-e” v južnom Tirolsku. Počas práce vo Švajčiarsku na pozícii barmana sa “Ak” jedného dňa rozhodol ísť späť do Talianska a otvoriť si vlastný bar. Ten však po čase zatvoril a vrátil sa naspäť do Švajčiarska. “Ak” pôvodne nazval svoj drink „Otto“, no rýchlo tento twist na klasický „Spritz Veneziano” premenoval. Pôvodne pripravovaný so sirupom z medovky lekárskej sa dnes tento prvok zamenil za ľahšie dostupný bazový sirup alebo bazový likér. Práve v období Akovho návratu do Švajčiarska sa drink Hugo preslávil a dnes ho radíme medzi súčasné klasické drinky.