Logo mbaru

Ako vznikla myšlienka M-baru?

Ahojte, volám sa Tomáš a som zakladateľom myšlienky M-Bar Catering. Za barom sa pohybujem od roku 2014. A aká bola moja cesta?

Nalievanie drinku do pohára

To je častá otázka, ktorú dostávam za barom. V jednoduchosti, začal som brigádovať ako čašník v prešovskej krčme. Tam sa mi táto práca zapáčila. Komunikovať s ľuďmi, nosiť im nápoje a robiť ich šťastnými. Videl som v tom zmysel.

Neskôr mi prišla zaujímavá ponuka. Škola mi ponúkla prácu v 4,5* hoteli na Cypre. Dobrodruhom som odjakživa, a preto som túto výzvu prijal a šiel som to skúsiť.

Miešanie drinkov pred publikom

Pred odchodom na Cyprus som bol tak motivovaný na sebe makať, že som sa ešte stihol zúčastniť pár barmanských súťaží.

Po príchode na Cyprus sa to samozrejme manažér hotela dozvedel, a prišiel za mnou so slovami: “Hi Thomas, I heard that you have attended a few competitions as bartender”.

Vznikajúca myšlienka m-baru

Ja som so svojou vtedy lámavou angličtinou a pomocou kamoša odpovedal, že áno, bol som a zúčastnil som sa. Z jeho strany prišlo niečo, čo nikto nečakal. Povedal mi, “Choď otvoriť bar, a ukáž, čo dokážeš”.

Príležitosť som bez akéhokoľvej zaváhania využil. Išiel som, otvoril bar a ukázal, že za ním viem pracovať. Že ovládam tie pohyby a fintičky, ktoré som sa naučil už aj v obyčajnej krčme.

M-bar a barman na pláži

Neskôr pre mňa prišla nová výzva, ktorou boli plážové svadby. V tom momente som si uvedomil, že nič nebolo pre mňa ako barmana lepšie, ako mať oblečenú košeľu, tesiláky, holé nohy ponorené v piesku a obsluhovať hostí na plážovej svadbe.

Po návrate z Cypru som mal stále nutkanie pracovať za barom. Hľadal som prácu, ktorá ma bude baviť. Zhodou náhod sa práve v Prešove otváral Encore the Club (disco klub). Šiel som na pohovor a podarilo sa mi dostať sa na pozíciu barmana.

Príprava baru

Každý piatok a sobotu som popri škole pracoval za barom na diskotéke. Bola to príjemná skúsenosť! Naučil som sa pracovať rýchlo a efektívne. 

Junior bartender challnge

Popri tom som sa aj naďalej zúčastňoval súťaží a spoznával nových ľudí. Absolvovanie stresujúcich súťaží sa neskôr odzrdkadlilo aj v práci v klube, kde som na hlavnom bare dosahoval najvyššie tržby.

V januári roku 2017 sme sa spolu s ďalšími žiakmi z Hotelovej Akadémie v Prešove zapojili do súťaže s názvom „METRO HoReCa päťboj“Hlavným organizátorom a garantom súťaže bola spoločnosť METRO Cash & Carry SR, s.r.o..

 

Prezentácia drinku na súťaži

Súťaž nebola jednoduchá. Cieľom bolo vedieť pripraviť drink, kávu, predstaviť menu, svoj región a prezentovať víno. Túto barmanskú súťaž sa mi podarilo vyhrať. Dosiahol som tak po prvýkrát svoje 1. miesto v tejto oblasti.

Barmanská zostava
Príprava drinku na súťaži

Po tejto súťaži prišla ďalšia výzva, ktorou bola súťaž v krásnom meste Bled v Slovinsku. Zadanie súťaže znelo „Pripravte drink podľa predlohy ľubovoľného filmu.“

Drinky v bowlingových guliach

Vybral som si film Big Lebowski. Ešte teraz si pamätám, ako sme doma s maminou a bratom Lukášom pripravovali bowlingové gule z polystyrénu, pasovali do nich poháre a vyhodnocovali, ako pripraviť celkový servis.

Miešanie koktailov na evente

V máji v roku 2017 som sa rozhodol skúsiť novú krajinu, Nemecko. Keďže som sa nemecky nikdy neučil, bola to pre mňa znova veľká výzva. Ako sa však hovorí, „kto chce, naučí sa“.

Bar s farebnými drinkami

Mojou úlohou bolo za barom pripravovať kávu, drinky a zmrzlinové poháre. Táto prax trvala 4,5 mesiaca a poviem vám, zbehlo to ako voda.

Po návrate domov som hľadal možnosti, ako zlepšiť svoje kvality za barom. Diskotéky ma už prešli a mojou víziou bolo podávať kvalitnejší servis pri príprave drinkov. Išlo o môj posledný ročník na škole. Zhodou náhod som navštívil „The Only Bar“, v ktorom som stretol majiteľa Mankyho.

M-bar na evente

Bol to kamoš z Encoru, ktorý tam v 2016 robil manažéra klubu. Moja otázka bola jasná: “Nehľadáš náhodou zamestnanca? Pretože rád by som robil v takomto koncepte.” Slovo dalo slovo a začali sme spolupracovať. Manky mi odovzdal obrovské množstvo skúseností o práci za barom a komunikácií s hosťami.

Na konci piateho ročníka ma pozvali späť do Nemecka, avšak už na pozíciu hlavného barmana. Samozrejme, takáto ponuka sa neodmieta. Urobiť každý večer niečo vyše 100 drinkov bola pre mňa toho času veľká challenge. 

Hlavou sa mi stále mihala predstava plážovej svadby na Cypre. Geniálne to bolo v tom, že sa celý bar preniesol von a ľudia si mohli vychutnávať osviežujúce drinky v piesku pod holým nebom

Alkohol na miešanie drinkov

Niečo mi v kútiku duše hovorilo, že prinášať barovú a kokteilovú kultúru na miesta, kde ju ľudia nečakajú je to, čo chcem robiť. Čo ma bude napĺňať a robiť šťastným.

Všetko sa darilo a tak som si po sezóne povedal. “Okej, sú nejaké zarobené peniaze. Vrátim sa domov a niečo vymyslím.“ 

No a dnes Vám, dámy a páni, predstavujem projekt M-Bar Catering.

A čo M-bar vlastne je?

M-bar na svadbe
Zakladatelia m-baru
Patrik z m-baru na evente

M-Bar Catering je služba mobilného baru, ktorú si viete objednať na udalosti ako sú svadba, teambuilding, narodeninová párty či firemný večierok. Bar, ktorý vidíte na obrázku je v skutočnosti kufrík, ktorý sa vojde do osobného auta. Rozložiť ho do funkčného baru je možné prakticky kdekoľvek, aj na zelenej lúke.

Neostáva mi nič iné len Vám popriať pekný zvyšok dňa.

Verím, že sa vidíme na spoločnej a možno práve Vašej udalosti.

Pre viac informácií nám napíšte na info@mbar.sk alebo zavolajte na +421 903 373 350